Povestea colesterolului este complexă și fascinantă. Mi-a luat aproape 10 ani să diger subiectul “colesterol”. Ready? Set? GO!

CE ESTE COLESTEROLUL?
Colesterolul este o substanță ca o ceară. Ca să fie transportată prin sânge are nevoie de niște autobuze numite LDL și HDL, autobuze denumite generic „colesterol”.

Formula chimică universală pentru colesterol: C27H46O – astfel nu există colesterol bun sau rău.

AVEM NEVOIE DE COLESTEROL? 
Sigur, 50% din membrana celulară este făcută din colesterol, 80% din sucul din bilă este colesterol, hormonii sunt făcuți din colesterol.

Deși reprezintă doar 2% din volumul total al corpului creierul conține 25% din cantitatea totală de colesterol. Colesterolul reprezintă cărămidă de construcție pentru învelișul neuronului, denumit mielină.

Orice cablu are nevoie de izolație astfel incât curentul să treacă prin el. La fel și neuronii au nevoie de o teacă de protecție pentru a asigura transferul impulsurilor electrice.

UNDE GĂSIM COLESTEROL? 
Colesterolul este prezent doar în celule de origine animală. Niciun produs de origine vegetală nu conține colesterol.

Vei găsi în comerț ulei de floarea soarelui „fără colesterol”. Acel ulei nu a conținut niciodată colesterol dar se vinde mai bine astfel marketat… E ca și cum ai vinde zahăr 100% fără grăsime. 

Încă ceva, 100g de ouă de prepeliță va aduce 2x mai mult colesterol decât 100g de ouă de găină.

ȘI DACĂ NU MÂNCĂM COLESTEROL?
Colesterolul este esențial pentru buna funcționare a corpului, astfel orice homo sapiens sapiens este capabil să își producă zilnic necesarul de colesterol fără a fi nevoie de aport alimentar.

Ficatul poate produce zilnic până la 90% din necesarul zilnic. Restul de 10% poate veni de pe „furtun” sau poate fi produs de către toate celulele din corpul nostru.

Toat celule din corpul nostru au propria făbricuță de colesterol care poate suplini cei 10%. Încă un motiv pentru care veganii nu dau colțul. )

ȘI DACĂ MÂNCĂM PREA MULT COLESTEROL?
Simplu, ficatul zice „mersi” și în ziua respectivă va produce mai puțin. Deci… consumul de ouă „cade greu la ficat” sau îi ușurează munca? Go figure. 

CE ÎNSEAMNĂ UN NIVEL CRESCUT DE COLESTEROL?
Valoarea colesterolului total acceptată ca fiind OK a scăzut in ultimii 20 de ani de la 300 mg/dL la 200 mg/dL urmând ca în viitorul apropiat să scadă la 170 mg/dL.

Aici intră în schemă statinele, cele mai bine vândute pastile din istoria omenirii concepute pentru scădea nivelul crescut de colesterol.

Pentru mai multe informații pe această temă vă propun o prelegere susținută acum câteva săptămâni in parlamantul european: aici.

COLESTEROL TOTAL = HDL + LDL + VLDL
Când vorbim de colesterol total vorbim de suma fracțiilor de colesterol. Aceste frații sunt autobuze care cară colesterol dar și acizi grași, aminoacizi, trigliceride.

Colesterolul se măsoară în mg/dL, când ne uităm la nivel de colesterol total de fapt măsurăm cât de „grele” sunt autobuzele nicidecum numărul lor.

Dacă nivelul de colesterol este crescut înseamnă că aceste autobuze cară mai mulți acizi grași, aminoacizi, colesterol.

Poate se fac reparații pe undeva, nu este normal ca nivelul de colesterol să fie crescut?

SUTE DE STUDII NOI
Sute de studii noi aduc în lumină informații noi. În baza acestor studii în 2015 SUA au scos colestrolul de pe lista substanțelor îngrijorătoare.

Mesajul a fost clar: se pot consuma oricâte ouă indiferent de oră. O omletă de 5 ouă la 10 seara? Perfect!

Iată și documentul, verificați slide-ul nr.7: aici.

Subiectul a fost abordat și de CNN: aici.

Pentru mai multe informații vă propun să consultați raportul Credit Suisse Research Institute din septembrie 2015. Găsiți raportul aici: Raport

Concluziile pe scurt:
1. Cu cât nivelul de colesterol este mai mare cu atât trăim mai mult (și mai bine).

2. Consumul de colesterol nu crește nivelul de colesterol din sânge;

3. Corelația dintre consumul de colesterol și incidența crescută a bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrată în ultimii 70 de ani.

Mai multe informații pe această temă aici.

ȘI TOTUȘI CUM CREȘTE NIVELUL DE COLESTEROL? 
1. Corpul are de produs celule noi ( de exemplu în sarcină, alăptare) și/sau de făcut reparații – este absolut normal ca nivelul de colesterol să fie ridicat.

2. Stress constant înseamnă producție de cortizol. Corpul uman are nevoie de colesterol pentru a produce acest hormon. Nivelul de colesterol crește.

3. Te culci târziu frecvent? A 2-a zi nivelul de cortizol va fi mai mare și prin urmare nivelul de colesterol va fi ridicat.

4. Ești deshidratat? Ficatul va produce mai mult colesterol pentru a-l trimite în membrana celulară pentru a preveni deshidratarea. Nivelul de colesterol circulat în sistem va crește.

5. Ești sedentar și consumi carbohidrați? Ai rezervele de glucoză din corp pline. Toată glucoza care nu are unde să fie depozitată este convertită de ficat în TRIGLICERIDE.

Trigliceridele sunt împachetate în autobuzul VLDL și trimise în celulele de grăsime. După ce autobuzul lasă „marfa” se transformă în autobuz de tip LDL.

Din nou va crește nivelul de colesterol total dar și fracțiile LDL și VLDL.

Cu cât se transportă mai multe trigliceride prin corp cu atât nivelul de HDL scade (i se mai spune și colesterol bun).

6. Consumi fructoză din zahăr, miere, siropuri de arțar, fructoză, fresh-uri din fructe și fructe? Fructoza este convertită integral de ficat în trigliceride. Apoi nivelul de colesterol crește.

7. Bei alcool? Alcoolul etilic este convertit integral de ficat în trigliceride. Apoi nivelul de colesterol crește.

8. Cu cât aportul de grăsime este mai mic în alimentație cu atât corpul va produce și va transporta mai mult colesterol. Nivelul de colesterol crește din nou.

9. Când ești în proces de slăbire trigliceridele ies din rezerve si sunt sparte in acizi grași care sunt împachetate în autobuzul LDL pentru a fi transportate. Nivelul de colesterol crește din nou. Sursa: Click aici

10. Doar când te gândești la nivelul tău crescut de colesterol nivelul de colesterol va crește! Glumesc desigur.

De fapt… dacă mă gândesc mai bine… stres înseamnă producție de cortizol și corpul trebuie să producă din nou colesterol. Astfel nivelul de colesterol crește. )

THE REAL STORY
Profilul de colesterol pentru modul avansați arată cam așa.
Colesterol total = HDL + LDL(A) + LDL(B) + VLDL

Autobuzele se împart în 2 categorii:
– autobuze cu diametru mare HDL și LDL(A)
– autobuze cu diametru mic (scutere): LDL (B) + VLDL

Autobuzele mari sunt fluffy ca niște mingi elvețiene care se plimbă prin sânge (bounce – bounce). Nu se lipesc de artere.

Scuterele au diametru mic și sunt aterogene, oxidează rapid și se lipesc pe artere, ca niște mingi de ping-pong / tenis.

Acele particule de care vorbeam mai sus pe care ficatul le produce pentru a căra trigliceridele din sânge.

Astfel, consumul de carbohidrați crește nivelul de particule aterogene și crește șansele pentru a dezvolta boli cardiovascualare.

CUM ȘTII DACĂ PROFILUL DE COLESTEROL ESTE OK?
Vrei să ai cât mai multe particule cu diametru mare de tip HDL și LDL(A) și cât mai puține aterogene de tip LDL(B) și VLDL.

În România nu există un centru care să îți spună cât din particulele LDL sunt mari și câte mici. Există doar câteva centre în toată lumea care îți pot da acest rezultat.

Există însă o metodă simplă ieftină și rapidă de a afla dacă ai multe particule de colesterol aterogene și dacă te expui să ți se înfunde arterele în următoarele 20 de ani.

Există 2 raporte cheie, cei mai buni predictori pentru boli cardiovasculare.

Raportul dintre colesterol total și HDL și raportul dintre trigliceride și HDL. Dacă aceste rapoarte îți ies bine majoritatea particulelor din corp sunt fluffy și nu se vor lipi de artere.

Colesterol total / HDL < 4
Trigliceride / HDL < 1
Spor la calculat.

Astfel, cu cât nivelul trigliceridelor este mai mic cu atât raportul este mai bun. În paralel cu cât nivelul particulelor HDL este mai mare cu atât rapoartele sunt mai mici.

CUM OPTIMIZEZI NIVELUL DE COLESTEROL?
Alimentația low carb duce la scăderea nivelului de trigliceride, implicit de particule aterogene și în paralel duce la creșterea nivelului de HDL.

Acum înțelegeți de ce am ales acest stil de alimentație.

Dacă ați urmărit cu plăcere această postare gândiți-vă ce scheme bestiale avem pregătite la tablă pentru voi pentru prima sesiune și pentru restul de 22h care sunt incluse în program. 

Tot acum este destul de clar, programul nostru nu este pentru oricine ci doar pentru cei avizi de informație și care doresc să trăiască mult și bine!

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE
Vă propun cea mai comprehensivă prelegere pe tema colesterol, trigliceride, boli cardiovasculare, rezistență la insulină și diabet din lume: click aici

Hint: o prezintă un inginer

Mai multe articole pe teme legate de slabire si sanatate gasesti vizitand blogul nostru aici.