fbpx

După cum zicea un prieten, la vârsta de 40 de ani nu ai cum să te gândeşti la retragere, ci trebuie să găseşti soluţia să lucrezi cât mai eficient, pentru a ”produce” mai mult.

Plecând de la această idee, în postările anterioare am arătat că pentru funcţionarea creierului şi a neuronilor, dar şi pentru construcţia membranei celulare, colesterol este nutrientul-cheie.

Reiterez ideea că neuronii nu pot genera colesterol, aşa că se bazează pe livrarea colesterolului prin sânge prin intermediul transportatorului (lipoproteina) numit LDL (”low density lipoprotein”).

Nivelul mic de colesterol în corp se traduce printr-o slabă funcţionare a creierului şi un risc crescut de apariţie a unor probleme neurologice (a se observa postarea anterioară legată de grăsime şi colesterol).

Pe de altă parte, se apreciază că un nivel ridicat de colesterol este asociat cu un risc de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

De fapt, legat de acest ultim aspect, problemele apar atunci când radicalii liberi deteriorează molecula LDL, care îşi pierde capacitatea de a transporta colesterol la creier.

În afară de oxidare, această lipoproteină poate fi afectată şi de acţiunea glucozei care lipindu-se de ea o face disfuncţională şi accelerează oxidarea. Rezultatul?

LDL nu mai hrăneşte celula nervoasă.

Adaugă la analiza de mai sus lipsa somnului (factor de stres pentru creier) şi ai o explicaţie (parţială) pentru faptul că sunt momente în cursul unei săptămâni în care uiţi unde ai parcat maşina. Şi dacă la 35 de ani uiţi lucruri banale, la 50 de ani se va întâmpla mai grav.

Recomandare: oferă-i creierului ceea ce are nevoie, adică grăsimi bune, colesterol şi somn. În România nu ştiu să existe vreun laborator care să îţi indice ce procent din LDL este deteriorat şi te îmbolnăveşte.

În concluzie, dieta bogată în carbohidraţi generează LDL oxidat, crescând riscul de ateroscleroză. În plus, dacă LDL-ul devine o moleculă glicolizată, nu mai poate oferi colesterol celulelor creierului, afectând funcţia acestuia.

Închei prin a arăta că persoanele în vârstă, care prezintă niveluri înalte de colesterol, au şi o memorie excelentă.

Iată studiul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18757771

WordPress Video Lightbox