fbpx

De fiecare dată când menționăm că pentru a slăbi în mod sănătos nu este nevoie de sport se nasc dezbateri care duc către isterie generală. Unlike, unfollow, mesaje private de la antrenori…

Ideea de a „consuma” calorii prin sport este atât de bine ințepenită în mintea noastră încât efectiv nu putem concepe alternative.

„Eat less – move more” – conceptul cheie din jurul discuției este un mod elegant de a spune că grașii sunt grași pentru că sunt nesimțiți (mănâncă în neștire) și leneși (doar de și-ar mișca fundu` la sală și the world would be a better place – insert unicorns).

Toți însă avem prieteni care pot mânca orice, oricând și oricât și sunt slabi, așa au fost dintotdeauna. Dacă îi intrebi despre sport au răspunsul standard:
– Eu vreau să mă îngraș și tu vrei să fac sport?! – Sportul este pentru grași!

De partea opusă a baricadei sunt prietenii grași, o parte sunt grăsuți de mici, cei care mănâncă gazon de când îi știm, se duc destul de des la sală. Nume de cod: Yo-Yo.

De când îi știm (și mă includ aici) sunt pe modul Yo-Yo. „Eat less – move more” duce la slăbire evident, dar surpriză, orice derapaj de la standardul din „industrie” înseamnă întoarcea kilogramelor.

Angoase, frustrări, depresii, neputiță, epuizare. Cu toate aceaste ei reușesc să se ridice din „mlaștină” să încerce ceva nou, un ceai, niște suplimente, o dietă nouă, un antrenament HIIT, CrossFit, X-Body, s.a.

Auzim în continuu:
„Dar sa recomanzi oamenilor sa NU faca sport… Mi se pare foarte grav.”

„Dacă faci sport grasimea se transformă în masă musculară.”

„Poți vedea peste tot (și pe internet și în viața reală) exemple de oameni care au combinat mersul la sală cu o “dietă” echilibrată și în acea perioadă au reușit sa dea jos din grăsime și să pună masă musculară.”

Toți cunoaștem pe cineva care se duce la sală regulat, mănâncă sănătos și nu slăbește – atunci sigur mănâncă pe ascuns. Este vina lui.

Ar putea fi oare ceva mai complex decât Calories In – Calories Out?

Mergi 1 km și consumi 50 de calorii. Sursa:http://bit.ly/2E0kIJ9

Urci pe scări 11 etaje și consumi 20 de calorii. Sursa: http://bit.ly/2Deh5hD

Apoi ajungi acasă, mănânci 2 felii de pâine și ai consumat 250 calorii. Tot 250 de calorii are și un covrig…

1. Sportul aduce poftă de mâncare, care dacă nu este suprimată (prin voință) duce la mâncat mai mult. Mai multă mâncare duce la… kilograme în plus.

2. Sportul însemnă automat „recuperare musculară” – un proces care se activează cand dormim. Deci sportul creste necesarul de somn.

Acum, ia orice adult cu job și cu minim 1 copil mic și întreabă-l ce-și dorește mai mult pe lumea asta. În 99% din cazuri vei primi răspunsul: „Tot ce îmi doresc este să dorm”. Și știi de ce?

Pentru că părinții sunt obosiți cronic după ani de zile de lipsă de somn, sunt stresați după 10 – 12h la job și ore in trafic. Noi le oferim exact ce își doresc, un program în care odihna să fie pe primul loc.

Al 3-lea motiv și cel mai important este siguranța și riscurile asociate sportului pentru persoanele supraponderale. Mai jos vă povestește colaboratorul nostru Florin Preuteasa – Minutul de gimnastică:

”În plus, există decizia nutriționistului de a nu recomanda efortul fără a lua in considerare starea fizică a cursantului. Acesta poate fi unul sănătos sau altul bolnav. Unul poate fi apt pentru efort altul nu.

Decizia nutriționistului de a recomanda efortul îl responsabilizează. Mă refer la recomandarea unui anumit tip de efort sau mai bine zis potrivirea persoanei respective cu exercițiul.

Mai mult, nutriționistul nu poate stabilii un nivel de efort. Aceasta o face un fiziolog după determinarea capacitatății de efort a cursantului.

Nutriționistul nu poate face acest lucru neavând experiența necesară. Asadar nu este normal să o facă decât la modul general.

Dar da, avem nevoie de efort fizic însă recomandarea de a face sport pentru a slăbi poate fi foarte distructivă.

La momentul în care primești o recomandare de genul acesta, bagajul de probleme pe care îl ai ar putea fi prea mare pentru a face o combinație dintre alimentație și efort.

Dacă ai o problemă cu greutatea corporală, sigur ai și alte probleme fiziologice și nu vei face față combinației.

Motivul principal este uzura iar introducerea unui program de efort necontrolat poate produce evenimente fiziologice necorespunzătoare.

Așadar nimeni nu-și va asuma răspunderea de a recomanda efort fizic atunci când ești supraponderal.”

Este atât de simplu, iată cum „ne permitem” să scoatem sportul din „ecuație”.

Și dacă vrei sa dai jos 20 kg de ce ai vrea să îți rupi la sală spatele și articulațiile, când ai putea să le dai jos cu sprijinul nostru în medie 1 kg pe săptămână. Apoi poți merge la sală pentru finisare.

Putem recomanda mersul pe jos, urcatul scărilor dar avem în program și un seminar intensiv de educație fizică care se concretizează în 15 minute de gimnastică pe săptămână.

Efortul fixic controlat non-distructiv este favoritul nostru. Pentru a lucra toate grupele musculare 15 minute pe saptamana sunt suficiente.

Plank, genuflexiuni, flotari (în genunchi), ridicări cu gantere de 2-3 kg pentru umeri. Exerciții simple, care se pot face oriunde, oricând.

Un corp armonios se poate construi și mentine cu câteva minute pe săptămână. Nu ai nevoie de un antrenor care să latre la tine ci de un expert care să știe „carte”.
#bodybyscience

Ca să conchid, de ce nu recomandăm sport? Pentru că ne pasă de tine.
Astfel, iubim să recomandăm mai multă odihnă și mai multă mâncare curată. Știm că această ecuație poate aduce doar beneficii.

 

WordPress Video Lightbox