fbpx

Acidul uric reprezintă un reziduu, care rezultă din metabolizarea purinelor.

Purinele sunt molecule ce sprijină formarea unor componente vitale în organism, precum ADN şi ATP (sursa de energie moleculară).

Ai acid uric crescut înseamnă că sunt şanse mari să faci gută, adică o inflamaţie a articulaţiilor, la nivelul cărora se depun cristale de acid uric, şi de asemenea că se pot forma şi pietre la rinichi.

Dogma spune că nivelul crescut de acid uric este cauzat de o alimentaţie crescută în cărnuri (care conţin mai multe purine decât plantele, acestea din urmă având mai puţine celule). Prin urmare, ar trebui eliminate cărnurile şi consumate multe plante…

Curios este că guta este necunoscută eschimoşilor în ciuda faptului că au o alimentaţie săracă în plante şi bogată în carne!

CAUZE ALIMENTARE ALE NIVELULUI CRESCUT DE ACID URIC (EXCLUZÂND CARNEA)

ALCOOLUL
-Declanşează guta întrucât opreşte capacitatea rinichilor de a scădea nivelul purinelor în sânge cu 50%;

-Când ficatul procesează alcoolul, cantităţi mari de ATP sunt utilizate în acest proces, iar ATP-ul conţine purine care sunt sparte în acid uric;

-Berea este foarte periculoasă întrucât conţine şi alcool şi purine (derivate din drojdia de bere).

ALIMENTE CARE CONŢIN MULŢI CARBOHIDRAŢI (pâine, paşte, pizza, etc)

-Astfel de alimente cresc nivelul unui hormon, numit insulină, care transmite semnal rinichilor să re-absoarbă acidul uric în sânge şi să nu îl transmită în urină.

FRUCTELE

-Fructoza, în afară de faptul că produce ficat gras şi creşte nivelul trigliceridelor, creşte şi nivelul acidului uric;

-Enzimele care transformă fructoza în grăsime folosesc mult ATP, ceea ce generează mult acid uric.

ZAHĂRUL este ½ fructoză şi ½ glucoză!!!!

GUTA SE POATE MOŞTENI

Anumite defecte ale genelor care reglementează metabolizarea fructozei pot fi transmise către urmaşi (şi de aici predispoziţie către gută).

CONCLUZIA:

Produsele alimentare conţin purine (unele în cantitate mai mare, altele în cantitate mai mică), însă la fel de important este şi organismul nostru, care produce purine pe fondul înfăptuirii anumitor procese interne. Deci, dacă te ştii cu probleme ar trebui să acţionezi pe 2 planuri: nu stimula producţia internă de acid uric şi evită alimentele care conţin multe purine.

WordPress Video Lightbox