fbpx

Vrei să slăbeşti? Păi, una dintre cele mai mari piedici vine din partea poftelor. Cu foamea te mai descurci: acţionezi butonul de voinţă şi te abţii, rabzi. Dar ce faci cu poftele?

Mai întâi să definim foamea, care reprezintă semnalul corpului că îi lipseşte energie, manifestându-se prin nevoia de mâncare. Uneori este însoţită de o stare de nervozitate sau de slăbiciunea.

Foamea îţi asigură supravieţuirea, aşa cum face şi durerea atunci când corpul este rănit. Când îţi este foame, nu prea mai este loc de anumite mâncăruri specifice; mănânci şi gata.

Poftă alimentară (denumită “poftă”) o putem defini ca fiind o dorinţă intensă pentru un anumit produs alimentar, în faţa căruia este dificil de rezistat. Spre deosebire de foame, pofta poate fi atenuată de obicei doar cu consumul unui anumit aliment.

De pildă:
“- Mâncăm şi noi pepene?
– Îţi este foame?
– Nu! Dar au apărut pepenii. Nu mâncăm?”

Poftele nu indică nevoia de energie, astfel că poţi mânca ceva dulce sau nişte chipsuri chiar la distanţă scurtă de o oră după masă. Deci, nu ai o stare de disconfort în corp ca urmare a faptului că nu ţi-ai satisfăcut poftele. Soluţia (“easy to say”) ar fi să le ignori, căci dispar. Cauzele poftelor pot fi diverse: de la aspecte hormonale (“perioada lunii”), până

la starea în care te găseşti: stres/supărare/tristeţe sau pur şi simplu tentaţia era prea mare.

Deci, poftele sunt asociate cu obţinerea de plăcere. Un studiu a arătat că neuronii creierului eliberează o cantitate mai mică sau mai mare de serotonină, în funcţie de alimentele care se consumă. SURPRIZĂ: consumul de carbohidraţi rafinaţi creşte eliberarea de serotonină; în schimb, consumul de proteine nu are acelaşi efect.

Dietele îţi aduc frustrări: nu ai voie, de pildă, îngheţată şi nici dulciuri. Ei bine, la Body Engineering, pentru că ne interesează FERICIREA ta, avem soluţii pentru toate alimentele interzise de regulă în procesul de slăbire.

Ca nutriţionist, nu este de ajuns să conştientizezi că restricţionarea sau privarea unui aliment va creşte dorinţa clientului pentru alimentul respectiv, ci trebuie să îi prezinţi variante viabile pentru susţinerea progresului săptămânal. Aşa au apărut două proiecte fantastice: PINK Lemonade şi Sunt o Dulce.

Ce aş dori să îţi reaminteşti este că de fiecare dată când mănânci, creşti aportul energetic, iar energia suplimentară se va depune sub formă de grăsime. Deci: îţi este foame sau îţi este poftă?

WordPress Video Lightbox