fbpx

Nimic nu este mai românesc decât expresia „ia cu pâine”.

Oricare dintre noi are un prieten care mănâncă paste cu pâine, cartofi cu pâine sau chiar pepene cu pâine.

„Avioane” – toți am avut bunici care ne-au îndopat cu pâine, de la avioane la micdejun la pâine cu zahăr prăjită în tigaie. Pentru că a fi gras era asociat cu frumos și sănătos.

„Un codru de pâine” – pâinea este ZERO, zero minerale, zero vitamine, zero proteine, zero grăsimi sănătoase. Pâinea reprezintă cereale pisate (huruială pentru animale) mixată cu apă și drojdie.

„Pâine cu unt și cu gem” – peste 50% din pâine reprezintă amidon, adică glucoză. Pe pâine punem gem, adică glucoză. Pe pâine punem Nutella, adică glucoză. Glucoză peste glucoză, zi de zi, de dimineața până seara. Și ne mirăm că peste 20% dintre adulții din România sunt diabetici, peste 25% dintre adolescenți sunt obezi.

„Pâinea îngrașă și prostește” – avea bunică-miu o vorbă. Studiile noi ne transmit exact același mesaj. Cu toate acestea se vor găsi ignoranți să comenteze că ei, părinții lor și bunicii care au trăit până la 110 ani au mâncat pâine și au trăit bine mersi.

„Dar eu nu mănânc pâine” – dar pastele și pizza sunt viața ta. Ai uitat de covrigei, biscuiți, merdenele, 7days, napolitane, Bake-rolls, Wasa, crackers, lipia de la șaorma? Când zici generic „pâine” zici de fapt cereală, făină, făinoase.

„Poftește copilu`” – nu-i așa? Eterna scuză a bunicilor pentru a-i îndopa pe copii cu dulciuri, covrigei, pâinică.

„Dar voi cum ați crescut?” – vine următoarea scuză a bunicilor. Repet, pentru că repetiția este mama învățăturii și poate băgați la cap: 20% dintre adulții din România sunt diabetici, peste 25% dintre adolescenți sunt obezi. În plus, peste 50% dintre elevi sunt supraponderali, zilnic, în medie, numărul amputărilor cauzate de diabet în România sare de 100 pe săptămână. Exact, 5.000 de amputări în medie pe an.

„Mi-a zis Buni să nu îți spun că mi-a dat ciocolată” – dragi bunici, le dați nepoților pe ascuns dulciuri, pâine, Tedi, Kinder, iaurturi cu dinozauri (cu zahăr de fapt) ia vă rog să mergeți cu ei la dentist și să dați cu cardul. Dacă ați citit până aici vă mulțumesc și vă confirm, noi nu mâncăm pâine, Bea, fetița noastră nu mănâncă pâine, le fel cum nu mâncăm zahăr, fasole, năut, hrișcă, quinoa, amarant, mei, cous-cous și alte pseudo cereale și leguminoase (pline de amidon).

Nici nu voi aduce în discuție aspectele hipsterești gen gluten, lectine, chimicale, aditivi, potențiatori de gust, conservanți pentru că este târziu și nu am timp să răscolesc să pun studii la fel cum voi nu mai aveți răbdare să citiți.

Totuși, dacă doriți să aflați mai multe despre pericolele cerealelor și făinoaselor las aici două cărți excepționale scrise de 2 doctori renumiți, un neurolog și un cardiolog. Sunt traduse și în limba română, la botul calului și vin cumulat cu peste 50 de pagini de bibliografie cu „studii”.

„Grain Brain” – dr. Perlmutter: http://bit.ly/2lvWAbr

„Wheat Belly Total Health” – dr. Davis: http://bit.ly/2kxw7Gl

PS: nu este nicio diferență între pâine integrală, neagră, cu semințe, cu maia, de la Paul de 20 lei sau de la alimentară de 2 lei.

WordPress Video Lightbox