fbpx

STRESUL ESTE DĂUNĂTOR

Orașul este blocat. Aștepți să rezolve cineva în locul tău problema traficului? Nu s-a făcut mai nimic în ultimii 20 de ani, ce te face să crezi că cineva va face ceva să-ți fie ție bine?

Stresul ne macină încet precum picătura care cade pe o piatră, nu vezi efectele imediat dar în ani de zile vei observa cum sănătatea ți s-a erodat și probabil cea mai mare sursă de stres este traficul infernal.

Primul lucru pe care l-am conștentizat în 2010 când eram obez și bolnav a fost că stresul joacă un rol important pentru performanța cognitivă, pentru cum arăți și cum funcționezi. 

 

INVESTESTE IN TINE – RENUNTA LA MASINA

Aveam mașină dar alegeam să merg cu metroul 10 stații și apoi cu 385 încă 5 stații. Cumulam zilnic minim 3h în trafic indiferent de varianta aleasă.

Am ales soluția radicală. M-am mutat cu chirie în blocul de vis-a-vis de sediul companiei unde lucram. Mă rostogoleam din pat direct la bucătăria de la birou să îmi beau cafeaua, era magic.

Atunci am conștientizat că investiția în tine este cea mai bună investiție pe termen lung.

Am câștigat minim 2h de somn in plus, nivelul de stres a scăzut dramatic, productivitatea efectiv s-a dublat.

Dintr-o dată eram mult mai relaxat și interacțiunea cu familia, prietenii si colegii de la birou s-a imbunătățit considerabil.

 

ALEGERI MAI BUNE

Ulterior am observat, pentru că aveam mai puțin stres îmi era mult mai simplu să fac alegeri mai bune. Pește cu salată în loc de 3 covrigi cu „Cola Ƶero.”

Sunt șanse foarte mari ca soluția mea radicală să nu se potrivească pentru tine dar poate te-ai săturat să stai 3-4 ore zilnic în mașină sau pe modul sardină murată în RATB/Metrou…

“Life begins at the end of your comfort zone.” – Neale Donald Walsch

Există o soluție pentru trafic prin care vei reuși să te bucuri atunci când vezi o coloană de masini și semaforul roșu. Soluția este bicicleta, o invenție relativ recentă, doar 200 de ani.

INVESTESTE IN TINE – IA-ŢI O BICICLETĂ

Când ești pe bicicletă o coadă de mașini și un semafor roșu este o bucurie pentru că până ajungi la semafor se face sigur verde.

Bucureștiul este un oraș destul de mic, cu bicicleta practic in maxim 30 de minute poți ajunge oriunde. În plus există varianta Metrou + bicicletă pliabilă = o suluție elegantă. Investeste in tine in acest mod. 

Prima chestie. Dacă ai peste 15 ani și nu știi să mergi pe bicicletă e la fel cu a nu ști să inoți. Suntem pe o planetă cu multă apă, dacă îți cade copilul în piscină ce faci? (Parenting fail)

Cum să faci tranziția de la mașină la bicicletă în 10 pași

1. Vorbești cu un prieten expert în biciclete să îți recomande ceva bun, o bicicletă bună e cât un iPhone, diferența este că va fi alături de tine zeci de ani, o vei schimba doar pentru te-ai plictisit de ea.

2. Dacă ai de dus copilul la grădinință caută un scaun adecvat pentru bicicletă.

3. Fă traseul în weekend de mai multe ori, caută cele mai bune rute, vei avea o estimare bună pentru timpul necesar.

4. Duci in weekend la birou 5 cămăși, o pereche de pantaloni și o pereche de pantofi si le pui in cuier într-o husă de costum.

5. Dacă transipiri ca un porc, limitează drastic aportul de carbohidrați 7 zile și prin minune va fi aproape imposibil să transpiri.

 

IN VEST, BICICLETA ESTE PRINCIPALUL MIJLOC DE TRANSPORT UTILIZAT

6. Dimineața faci duș și termini cu apă rece ca să se închidă porii.

7. Dimineața pleci pe bicicletă, pompezi sangele, transpiri doar un pic, ajungi la birou cu 20 de minute înainte de inceperea programului, te schimbi, bei cafea, te-ai trezit, ai energie, ești productiv de la prima oră.

8. Ignori comentariile colegilor ingusti la minte, ești in România, procentul de oameni cu educație de calitate este foarte mic.

9. Să-ți spun un secret: cine vine primul la birou, pleacă primul, no question asked.

10. Poate te gândești să emigrezi, ar fi o idee bună să te înveți să mergi pe bicicletă la birou, cel mai probabil vei găsi această cerință în job description.

CONCLUZII

Beneficiile vin când iesi din zona de confort și dacă vrei să schimbi ceva în bine întotdeauna este o idee bună să incepi cu tine.

Există 2 tipuri de oameni, cei care găsesc scuze și cei care caută soluții.

Din păcate cei mai mulți se află în prima categorie, îi vei vedea în zona de comentarii cum o să se plângă la nesfârșit că nu le face Firea benzi, ca o să dea mașina peste ei, că o să inhaleze noxe și praf, că cineva o să le fure bicicleta.

Tu în ce categorie te afli?

PS: nu am menționat nimic de slăbire, pentru că merg pe bicicletă aproape zilnic de peste 20 de ani și singurul factor care impactează nivelul de grăsime din corp este ce pui pe furtun, nu cât sport faci.

THE CUBE

Nu te-ai săturat să citești articole? 

Ți-am pregătit o suită de 6 videoclipuri FREE care cumulează aproape o oră și apoi dacă reușim să te convingem încă 6h de prelegeri video mură-n gură. Descoperă programul THE CUBE.

 

WordPress Video Lightbox