fbpx

Radicalii liberi sunt molecule care au pierdut un electron (de pildă, uleiul de floarea soarelui pe care îl cumperi din hipermarket este plin de radicali liberi).

În mod normal, electronii se găsesc în perechi, dar forţe (precum poluarea, stresul, razele ultraviolete ale soarelui, chimicalele şi chiar activităţile obişnuite ale corpului) pot “rupe” un electron din moleculă.

Această rupere determina molecula să caute şi să “fure” electroni de la alte molecule. Iar molecule incomplete funcţionează greşit sau nu funcţionează deloc.

Toată această activitate anormală se numeşte PROCES DE OXIDARE, care determină apariţia mai multor radicali liberi şi stimulează inflamaţia.

Acum îţi poţi imagina ravagiile produse de cartofii prăjiţi în ulei de floarea soarelui. Acum înmulţeşte cu 1000 şi vei avea imaginea dezastrelor produse de cartofii prăjiţi de la fast-food, unde uleiul nu este schimbat după fiecare prăjire.

Procesul de oxidare este limitat de acţiunea ANTIOXIDANŢILOR (adică vitaminele A, C şi E) care donează electroni radicalilor liberi, încetinind degradarea ţesuturilor. Aşa că un consum de fructe de pădure, nuci şi unt este recomandabil.

WordPress Video Lightbox