fbpx

Valentin Bunea, fondator Body Engineering: “Fiecare zi începea cu un croissant și o cola. Știți foarte bine istoria, doar am trăit-o împreună. Se întâmpla acum 25 de ani. Era tărâmul minunat al „a mai apărut ceva nou la magazin”. Am mâncat trigoane, gume turbo, pateuri, merdenele, pâine caldă, pizza de la Tip-Top / Sherriffs / Pizza Hut. Am băut Coca Cola, Fanta, Sprite, Pfanner, Santa şi orice alt brand de suc carbogazos la care te-ai putea gândi” 

 

POVESTEA LUI VALENTIN BUNEA ÎNCEPE ACUM UN SFERT DE SECOL

 

Am mâncat silozuri întregi de cereale Titan / Fitness sute de pungi de spaghete, efectiv garnituri de tren de junk food. Am băut cisterne de Cola, Fanta Sprite, apoi probabil mii de litri de sucuri 100% naturale. Credeți că exagerez? O sticlă de jumate de litru dimineața spre / la scoală și apoi minim 1 litru seara cu băieții la fotbal. Asta din clasa a 4-a până la 28 de ani.

Sincer mă mir cum până la 28 de ani nu mi s-au lichefiat organele interne…

 

ACUM 10 ANI

Am aflat că eram prediabetic cu steatoză hepatică grad 2, niveluri crescute de transaminaze, trigliceride, acid uric și colesterol.

Am pus punct și am schimbat totul la 180 grade. Azi, după ce am pus în practică tot ce ştiu la Body Engineering, sunt în cea mai bună formă a vieții mele la aproape 40 de ani.

 

IPOTETIC…

Mă gândeam cum ar fi fost în liceu când aveam 125 kg să „dau” peste o pagină de Facebook cum este Body Engineering. Oare aș fi acționat cu informația primită „la botul calului”? Probabil că nu.

 

TRIGGER

Fiecare persoană are o călătorie unică. Momentul în care apare acel trigger care duce la conștientizare este diferit la fiecare dintre noi. De la conștientizare până la acțiune este un „delay” de cele mai multe ori de luni sau chiar ani. Până acum 3 luni nu înțelegeam cum cineva poate avea zeci de kilograme în plus, să urmărească pagina noastră și să amâne ANI până să acționeze. Când zic acțiune mă refer fie să incepă schimbările acasă fie să ne contacteze.

 

ACUM CÂTEVA LUNI

Acum 3 luni m-am lăsat de fumat narghilea. Fumam aproape zilnic de probabil 15 ani. Decizia de a renunța la fumat însă am luat-o anul trecut. Cel mai probabil am conștientizat că fumatul este un obicei nesănătos încă de acum 10 ani.

Să facem recapitularea:
– conştientizarea acum – 10 ani
– decizia pentru schimbare – acum 1 an
– acțiunea decisivă – acum 3 luni.

 

CUM AM FĂCUT?

Ştiam că pentru a scăpa de un obicei este crucial de a-l face cât mai inaccesibil posibil. Așa că am așteptat să termin punga de cărbuni și nu m-am mai dus să cumpăr alta de la magazinnul specializat. Câteva zile mai târziu am mutat narghileaua din bucătărie în depozit. Și asta a fost. Easy Peasy. Dacă găseam cărbuni la mega probabil că procesul era mai de durată.

 

PARALELA

Dacă vrei să slăbești și să te menții se impune să îți faci accesul la junk food sau alimente dense calorice (care dau dependență) cât mai incaccesibil posibil.

Așa că primul pas este să scoți din casă alimentele de care nu trebuie să te atingi și să umpli frigiderul și dulapurile cu alimente sănătoase, dense nutritiv dar sărace în energie.

 

E IMPOSIBIL

Vei spune: “domnule Valentin Bunea, nu se poate pentru că soțul / soția / părinții mănâncă zilnic cartofi prăjiți și Nutella pe pâine”. Atunci știi ce ai de rezolvat ca să ajungi să faci curățenie în casă.

Dacă partenerul a fost slab toată viața și mănâncă orice, oricât, oricând în fața ta acasă îți promit că Yo-Yo scrie pe tine pentru tot restul vieții.

 

CE FRUMOS ERA…

Nu-i așa că era simplu să primești un meniu pe care să îl urmezi ca să slăbești?

Pe noi nu ne interesează să slăbești. Ne interesează să slăbești TOT și să te menții pentru tot restul vieții.

Iar ca să ajungi acolo, nu CE, CÂT sau CÂND mănânci este important ci:
– că nu dormi;
– ce te macină;
– anturajul;
– obiceiurile moştenite de la părinți;
– nivelul anumitor hormoni;
– mediul toxic de la muncă
– copiii;
– orele state în trafic zilnic;
– suportul familiei, prietenilor;
– și, cel mai important, suportul partenerului

 

Mai las un Call to Action… Poate vrei să faci o schimbare, ai nevoie de un plan și cumva nu știi cum să dai de noi

 

WordPress Video Lightbox