fbpx

DACĂ VREI SĂ SLABESTI “TREBUIE” SĂ FACI SPORT…
de Cosmin Petrescu

Am fost pufos de mic. Nu eram obez, dar aveam inca de pe la 5-6 ani kilograme in plus. La sport eram foarte slab. Printre ultimii la rezistenta, praf la viteza si saritura in lungime.

✅ ERAM PASIONAT
Eram mediocru la fotbal si nimeream cosul la baschet.

Prin clasa a sasea, fiind foarte pasionat de NBA, am hotarat ca vreau la baschet, copilul de 12 ani de la acea vreme crezand ca daca da cos mai usor ca ai sai colegi de clasa, cu putin antrenament, va fi noul Michael Jordan.

Dupa primul antrenament, la Rapid Bucuresti, nu mai eram capabil sa ma ridic de pe scaun.

Nu voiam sa merg la scoala pentru ca invatam la etajul trei si stiam ca nu mai pot urca scarile.

✅ RUPEAM FRIGIDERUL
Desi era foarte greu, iar antrenamentele pentru varsta mea erau la 7:30 dimineata, nu am renuntat.

Usor, usor, incepeam sa ma misc mai bine, dar, in ciuda efortului fizic crescut, luam proportii.

Antrenamentele ma faceau sa mananc mai mult, iar alimentatia mea pe final de ani ‘90 era compusa din paine cu margarina si gem, paste, snitele, orez, cartofi prajiti, merdenele, paine turceasca, Poiana si Finetti (Nutella era prea scumpa).

Langa ele, cel putin in weekend, stateau cate o sticla de 2 litri de Coca Cola, Fanta si Sprite. Ati inteles ideea. Ulterior au mai aparut si McDonald’s, KFC etc.

Primul cantonament, la mare, a fost crima. Nu aveam deloc un “beach body”, copiii stiti bine ca nu te menajeaza, mai ales cei care fac sport, performantele fizice erau slabute.

Alimentatia oferita de club se compunea din paine cu unt si gem, dimineata, carne cu garnituta, mai mereu cartofi sau orez, la pranz si seara, intotdeauna desert, dupa.

✅ „AM GLANDĂ?”
Avand in vedere ca faceam mult efort fizic, dar deveneam din ce in ce mai gras, tata si antrenoarea m-au trimis la medic, spunand ca “am glanda”.

Din fericire, am dat peste o doamna pediatru foarte ok, care a intrebat ce alimentatie am si a spus “baiatul nu are nicio “glanda”.

✅ EXIT JUNK
Scoateti painea, pastele, sucurile si nu ii mai dati ciocolata decat de una – doua ori pe saptamana!”

Boom! In trei – patru luni am ajuns sa arat destul de normal si sa fiu mai bun la sport.

Îți dai seama cum ar fi fost dacă pe vremea aceea ar fi existat Youtube, Facebook și programul Body Engineering… https://bit.ly/3eAOTIG

✅ ENTER PERFORMANCE
Ba chiar, dupa vreun an, am fost acuzat de profesorul de educatie fizica din scoala ca am trisat la proba de rezistenta, pentru ca din cel care nu putea sa termine tururile necesare, am ajuns al treilea.

Am continuat sa joc baschet in liceu, pastrand o alimentatie in care ma mai feream de cele mentionate, dar nu mereu.

Crescusem intensitatea antrenamentelor si, ulterior, am ajuns sa joc la seniori, la Sportul Studentesc, la 17 ani.

Aici aveam cinci antrenamente de baschet pe saptamana, plus trei sau patru vizite la sala de forta. Meci in fiecare weekend.

✅ ȘI TOTUȘI…
In ciuda acestui efort fizic intens, corpul nu arata asa cum s-ar fi gandit multi, inca eram usor pufos, mai ales ca acum mancam orice, pe ideea ca la cat sport fac, merit.

Cand mai voiam sa slabesc stiam ce am de scos, din experienta copilariei, dar era greu de sustinut pe termen lung si deloc placut.

Plus ca, nici macar atunci, rezultatele nu erau spectaculoase. Asadar, in ciuda unui efort fizic grav, cateva kilograme in plus tot erau acolo.

✅ AM SCHIMBAT MACAZUL
Pe la 22 ani am devenit comentator de sport, ceea ce m-a facut sa renunt la baschet pe la 23, cand aveam deja si niste interventii chirurgicale si oricum nu putea sa fac fata ambelor job-uri fara sa “pacalesc” una dintre meserii, ceea ce nu mi-a placut niciodata.

Am zis ca nu mai joc si ma axez pe jurnalism, considerand ca am mai mult talent la capitolul asta.

✅ THE RABBIT HOLE
Aici incepe nenorocirea. Venit mai mare, caci la vremea respectiva, in baschetul romanesc nu erau salariile de acum, sport aproape deloc.

Tot ce nu imi permisesem inainte sa mananc fara limita, acum se putea.

Nutella, McDonald’s, pizza dupa pizza, paste, ciocolata, biscuiti cu Nutella, paine cu Nutella, Nutella cu lingura etc.

In cativa ani, de la 92-94 kg, la 1.97 m inaltime, cat aveam cand jucam baschet, am ajuns la 118.

Probabil scazuse si masa musculara, deci acel +26, +24 era acumulare de slanina.

✅ IS FILLED WITH JUNK
Cand am vazut acel 118, am decis ca trebuie sa slabesc. Am inceput sa merg iar la sala, sa ies la alergat, sa mai tai din mancare.

Desi faceam iar efort mare, se duceau kilogramele, dar sub 107-108 nu mai coboram.

Era enervant, in loc de Snickers bagam salata de fructe, in loc de Cola bagam fresh de portocale. Asa stiam, ca primele sunt diavol, celelalte izvor de sanatate.

✅ MR NBA YO-YO
Alergam mai mult, mergeam si mai des la sala, ma luptam cu creierul sa nu mai mananc dupa ora 19:00. La un moment dat cedam si rupeam frigiderul. Era ineficient si nu stiam ce sa mai fac. Ajunsesem iar pe la 117-118.

Am descoperit regimul Dukan, care e un fel de Body Engineering pe ritm accelerat. Practic mananci foarte multe proteine, putini carbohidrati si putine grasimi.

✅ ONCE YO GO BLACK
Cartea respectiva mi-a deschis “apretitul” pentru stiinta nutritiei. Am slabit pana la 86 kg in cateva luni, dar imi era clar ca nu poate fi un mod de viata.

Am descoperit apoi low carb si am ramas acolo, ceea ce m-a ajutat sa ma mentin de vreo sapte-opt ani la 90 kg.

Ma bucur ca nu am cazut in capcana LCHF, stiind de la Dukan ca nu e necesar sa bagi grasime cu tona cand, de fapt, vrei sa plece grasimea de pe burta.

Dacă te-ai săturat să găsești informații contradictorii și vrei adevărul gol goluț intră în programul MASTERMIND https://bit.ly/3eAOTIG – Acolo găsești totul, mura-n gură.

Cel mai probabil nu vei mai avea nevoie de un alt „nutriționist” pentru tot restul vieții: https://bit.ly/3eAOTIG

✅ PRO ENGINEERING
Am descoperit apoi Body Engineering și programul lor https://bit.ly/3eAOTIG și am inteles si mai bine cum functioneaza lucrurile.

Am adaugat dusurile reci, surplusul de vitamina D3 si “fasting”-ul de minimum 16 ore.

Acum sportul e o placere de ani buni. Am mai multa energie la 35 decat la 22 ani, performantele sunt superioare, iar analizele ies foarte bine.

✅ LONG STORY SHORT
In acesti ani am inteles clar un lucru: ceea ce mananci reprezinta 80-90% din cum arati si cum te simti.

Sportul, desi sunt dependent de el, ajuta pe alte parti, dar in niciun caz nu e suficient pentru slabit sau mentinere.

Ba chiar poate fi cu efect de bumerang, asa cum am patit eu in copilarie.

Dacă vreți să slăbiți și să faceți efort fizic de plăcere nu de nevoie cred că merită să aruncați un ochi pe programul lui Valentin https://bit.ly/3eAOTIG – nu mai zic cât este de ieftin la cât de multă valoare aduce.

✅ EXPLICAȚII FOTO
Stanga sus: 2009 – dupa doi ani de mancat junk;

Dreapta sus: 2011 – dupa sport si “din toate, dar cu moderatie”;

Stanga jos: 2020 – dupa opt ani de low carb, fara mese la ore fixe, fara cantarit alimente;

Dreapta jos: 2020 – la iesirea din “starea de urgenta”.

WordPress Video Lightbox