În sfârșit am găsit timp să fac ceea ce îmi propusesem de mult timp și pentru care am fost asaltat de rugămințile prietenilor, anume să scriu câteva rânduri despre povestea mea. Așa că am pus totul pe foaie…
Am fost gras încă de mic.

Mereu am fost cel mai gras din clasă, atât la școală cât și la liceu. Situația a continuat și în anii de facultate însă nu m-am dat niciodată bătut, nu m-am mulțumit niciodată cu această condiție.

Am făcut dintotdeauna sport.

Am luptat și am făcut dintotdeauna sport în speranța că voi slăbi. Am practicat karate, înot, mergeam pe role, pe bicicletă… În speranța unei motivații mai mari, am făcut pariuri pe slăbit cu prietenii mei grași încă de la 12 ani.

Făceam totul și orice ca să slăbesc

Începusem să studiez și devenisem cunoscător în subiectul “slăbit”. Făceam totul și orice ca să slăbesc, dar în realitate, după rezultatele mele, Yo-Yo ar fi fost o poreclă bună pentru mine.

În ultimul an de liceu am vrut să dau „bacul” la sport și atunci am descoperit alergarea. Aveam 119 kg. Am reuşit să mai scap din grăsime şi am dat „bacul” la sport. Am continuat să alerg. Era extraordinar: îmi descoperisem vocația și mă simțeam fantastic! Însă rezultatele se lăsau aşteptate: nu slăbeam uşor deşi efortul fizic era unul susţinut.

Am participat la zeci de maratoane și triatloane. Am observat însă că, în timp, kilogramele au început să apară din nou deși alergam aproape zilnic.

În ciuda mişcării susținute, 10 ani mai târziu, la 28 de ani, aveam din nou aproape 120 kg. Mă antrenam pentru competiții, slăbeam până la 100 kg, alergam maratonul și apoi în câteva săptămâni greutatea urca din nou și se stabiliză la 115 kg. Nici înfometarea nu m-a ajutat. Mai târziu am aflat că organismul se adaptează la o cantitate mai mică de energie şi că în momentul în care reîncepi să mănânci recuperează toate kilogramele pierdute.

Apăruseră între timp și alte probleme; aveam în mod obișnuit dureri de spate.

Eu dădeam vina pe statul pe scaun la birou. În 2011 am primit diagnosticul: dublă hernie de disc. Se pare că 10 ani de alergare cu 40 kg în plus față de greutatea ideală nu au fost deloc o idee strălucită.

La 28 de ani eram obez, prediabetic și practic distrus de 20 de ani de sport cu zeci de kilograme în plus.

Eram disperat să slăbesc și efectiv eram dispus să fac orice pentru asta: de la maratoane la triatloane, sute de kilometri de bicicletă săptămânal, înfometări și diete care mai de care mai stupide!

Din acea disperare s-a născut nevoia de documentare aprofundată. În timp am descoperit un univers fascinant, care se lărgea exponențial cu fiecare oră de studiu. Acestea s-au transformat ulterior în mii de ore de studiu, sute de cărți citite, prelegeri, seminarii, cursuri.

Disperarea de a slăbi a generat nevoie, nevoia a dus la o activitate pe care o făceam cu plăcere, iar activitatea s-a transformat într-un hobby. Acest hobby mi-a adus în sfârșit rezultatele pe care le căutam.

După aproape 30 de ani de încercări soldate cu eșec reușisem să găsesc o metodă simplă și plăcută de a slăbi fără a fi nevoie de sport și fără restricție calorică! Mai mult decât atât, pentru prima oară în viață greutatea se stabilizase!

Rezultatele mele au generat curiozitatea prietenilor/colegilor de la birou care mi-au urmat sfaturile. Sfaturile au dus la rezultate pentru ei și prietenii lor, care la rândul lor au trimis alți prieteni și în timp au venit și mai multe rezultate. Aceste rezultate au aprins “flacăra pasiunii” pentru și mai multe rezultate.

Toată această activitate despre care vă vorbesc se petrecea în fața unui whiteboard aflat la mine acasă. Prietenii mi-au sugerat să îmi deschid un “cabinet” – se poate spune că efectiv m-au împins de la spate să o iau pe acest drum.

Nu credeam vreodată că voi abandona cariera de inginer care m-a dus până în Arabia Saudită pentru proiecte de zeci de miliarde de dolari pentru un rol nesemnificativ, mi se părea mie, de… nutriționist.

Dar am urmat cursurile de acreditare oficiale, am deschis un SRL – Debutant. Apoi am demarat activitatea.

Cum se spune… „Restul este.. istorie.”

Am descoperit că valoarea expertizei tehnice acumulate pe parcursul carierei mele a fost de o importanță capitală, într-adevăr crucială în această odisee. Astfel, mi-am dat seama că, pentru a avea succes în determinarea cauzelor și găsirea soluțiilor în acest sistem complex multifactorial, gândirea „inginerească” a contat mult mai mult decât un background de medicină generală.

Cu sprijinul decisiv al soției mele, am deschis centrul de nutriție și l-am numit… Body Engineering.

Fiecare celulă din corpul meu respiră și trăiește după principiile Body Engineering.

La 28 ani aveam o vârstă metabolică de 45 de ani: gras, obosit şi cu un nivel de insulină foarte mare dimineața: 38 uUI/mL. Practic eram pre-diabetic şi călcam pe urmele părinților mei diabetici. Şi cu toate acestea, am aflat că predispoziţia genetică nu înseamnă că te vei şi îmbolnăvi. Contează ce combustibil îi oferi corpului. Mizeriile îţi activează predispoziţia genetică. Acum, dimineaţa am un nivel al insulinei de 7,9 uUI/mL. Şi am realizat acest progres fără medicamente.

Eu m-am trezit acum 7 ani și această alimentație mi-a adus nenumărate beneficii la care nici nu visam:

– Pot mânca practic în cantitate nelimitată; am scăpat pentru totdeauna de numărat calorii și de mese fixe, iar asta pentru un supraponderal/obez este „raiul pe pământ”;

– Pot mânca oricând/aproape orice fără să mă umflu la loc instant ca înainte;

A scăzut dramatic inflamația din articulații, spate, genunchi, umăr (am 7 operații, 5 la genunchi, 2 la claviculă și o dublă hernie de disc neoperată);

– Pot munci zi de zi 16 – 20h cu ferestre mari de claritate mentală;

– După 30 de ani de alimentație deficitară, în sfârșit, pot memora rapid;

Nu am mai răcit din 2010, deși vestimentația mea iarna și la -15 grade se compune doar din tricou și pantaloni scurţi; de fapt iarna trecută am alergat 10,5 km la -15 grade doar în pantaloni scurţi, iar în decembrie 2016 am stat 25 de minute în apă cu gheață;

– Digestia este perfectă, tenul curat, pielea stălucitoare, nu au mai apărut carii noi, au dispărut într-un final mătreața și eczemele;

– În plus, zilnic am 2-3 ore de studiu și creierul procesează fantastic.
Să mai continui?

Sunt atât de mult beneficii încât aș putea scrie o carte.

La 34 de ani sunt în cea mai bună formă fizică și mentală. Sunt echilibrat emoțional, având un excelent management al stresului.

Ştiţi când se strică acest echilibru? Când calc strâmb. Dar este ceva asumat.

Dintr-o dată apar:

– Balonări, constipație, arsuri, rash, ceață mentală;

– Dureri de articulații, mă dor genunchii și umărul, simt durerile de spate;

– Apare oboseala, obișnuit fiind să mă trezesc la 06:00 fresh, mă trezesc cu greu la 08:00 obosit;

– Devin irascibil, dispare cheful de muncă, se instalează depresie temporară, scade productivitatea.

În câteva zile, revenind la o alimentaţie corectă, îmi revin şi beneficiile.

Pentru prima oară în viață am o greutate stabilă. Sincer, acest aspect nici nu mai este interesant dat fiind toate beneficiile de mai sus. Sunt un om transformat.

Nu am apucat să vă povestesc despre beneficiile excepționale ale alimentației corecte din perioada de pre-concepție/sarcină/alăptare/diversificare și pentru copii. Dacă o cunoașteți pe Beatrice, fetița noastră, nu trebuie să mai continui. Dacă urmăriți pagina noastră, o știți cum arată din poze. Cognitiv depășește orice așteptări.

Cei mici sunt de multe ori victimele inconştientei noastre, iar pentru a le oferi un viitor durabil, departe de sălile de spital, trebuie să le punem la dispoziţie acum elementele necesare unei dezvoltări armonioase. Dezvoltarea lor începe în mediul oferit de mama până în momentul naşterii şi continuă cu fiecare masă pe care le-o oferim.

Fetița noastră Beatrice până la 3 ani a luat o singură dată câteva lingurițe de Panadol, niciodată antibiotice. Astfel, de la 1 an și jumătate de când merge la grădiniță dintre cei 80 de copii a înregistrat cele mai puține „absențe”. Imunitatea puternică începe cu alimentația sănătoasă.

Închei prin a arăta că am reuşit să ies din mocirlă prin forțele proprii. Am descoperit oameni care au înțeles ce am vrut să fac și care m-au sprijinit. Și încerc să le spun tuturor că dacă eu am putut, atunci oricine poate.

Îmi susțin clienții până la capăt, până la obţinerea rezultatelor dorite. Iar rezultate vin pentru că eu sunt acolo pentru ei zi și noapte, pentru că îi înţeleg foarte bine, pentru că încă de la grădiniță am fost gras și m-am zbătut timp de aproape 30 de ani cu frustrări, angoase, pofte, foame continuă, mâncat emoțional, diete, regimuri și sport până la epuizare.

Tu nu trebuie să înveţi din propriile greşeli aşa cum am făcut eu, ci poţi învăţa din greşelile mele: fără poticniri, fără alegeri proaste, dar cu susţinere din partea mea şi a echipei Body Engineering.

Peste ani îţi vei mulţumi pentru decizia inspirată de schimbare a viitorului tău.
Puteţi reuși!

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a parcurge aceste multe rânduri,

Valentin Bunea, BEng, CIRM, NEBOSH

Citește toate poveștile

Victor-Testimonial
Anca-Testimonial